Ta hand om din skinnväska


Skinnväskor håller sig vackra i flera år så länge du tar väl hand om dem. Här är några bra tips på hur du håller din väska vacker år efter år.


Precis som din hud behöver läder tillföras fukt för att hålla sig snyggt och smidigt. Om detta inte sköts kommer det med tiden att torka ut. Du bör absolut ha ett bra läderbalsam och impregneringsspray hemma i ditt skåp. Även om läderväskan har blivit torr är det fullt möjligt att få den att se snygg ut igen. En bra regel att komma ihåg är att ge den en omgång fukt en gång om året för underhåll. 

Att impregnera innebär helt enkelt att man applicerar skyddande preparat så att materialet blir vattenavvisande.Så behandlar du din läderväska


Vanliga läderväskor

Använd en neutral läderkräm för att återfukta lädret. Vi rekommenderar att läderväskor impregneras med en spray. Kom ihåg att ljusa väskor behöver sprayas oftare än mörka. 


Lackade läderväskor

Här behöver du bara torka bort om du får fläckar. Lackade väskor får lätt fingeravtryck, men de kan enkelt tvättas bort med en fuktig trasa. Spraya inte med impregnering.


Mockaväskor

Ska impregneras med spray. Mocka är väldigt känsligt. Om du får fläckar kan penslar eller suddgummi användas på mockan. Ofta kan det också hjälpa med en lätt fuktig trasa, om lädret är behandlat.

Använd den varsamt


Om vädret är riktigt dåligt en dag, överväg att lämna din finaste väska hemma. Skulle den ändå bli genomblöt, torka av ytan med papper, fyll den med papper och låt den torka. Kom också ihåg att dina händer ska vara rena innan du rör väskan. Handkrämer och annat smink lämnar lätt märken snabbare än man tror.Förvaring


Förvara din väska eller bag på en ren, torr och inte för varm plats. Den ska inte heller utsättas för direkt solljus under en längre tid eftersom det kan bidra till att färgen bleknar med tiden och det vill vi inte.


Du bör aldrig förvara läderprodukter inneslutna i plast eller vinyl eftersom detta låser in eventuell oönskad fukt. Använd alltid en tygpåse/dammpåse till dina läderväskor, alternativt gör ett kuddfodral samma jobb.


När du inte ska använda väskan på ett tag kanske du vill fylla den med antingen papper eller bubbelplast för att hjälpa den att behålla sin ursprungliga form.